Je pečivo v našom jedálničku skutočne strašiakom? Mali by sme jeho konzumáciu obmedziť – najmä u detí? Poďme sa na to pozrieť bližšie.
Naši predkovia jedli chlieb pomerne často – bol základom obilninových jedál. Na jeho prípravu sa používala pšenica, raž, neskôr aj zemiaky. Tento trend pretrváva aj dnes – chlieb a rôzne druhy slaného či sladkého pečiva si ľudia kupujú denne, alebo aj viackrát za deň.
Prečo jeme toľko pečiva?
Chlieb vo všeobecnosti vnímame ako lacnú potravinu, ktorá zasýti. Je rýchly a pohodlný – pripravujeme ho deťom na desiatu, berieme si ho so sebou na cesty alebo jeme na raňajky, či počas dňa ako rýchlu náhradu jedla.
Možno si poviete, že aj naši starí rodičia jedli pšeničný chlieb, cestoviny či rezance – a boli zdraví. Ako výživová poradkyňa sa s týmto argumentom stretávam stále. Treba si však uvedomiť, že ich strava bola prirodzenejšia – suroviny boli menej spracované a neobsahovali také množstvá prídavných látok ako dnes.
Pečivo v jedálničku – áno alebo nie?
Chlieb môže byť súčasťou detskej stravy, no nemal by sa podávať príliš často. Najčastejšou chybou je, že pri zavádzaní lepku deťom ponúkame klasický biely rožok z pšeničnej múky. Ak rozhodnete zaviesť lepok formou pečiva, odporúčam skôr kváskový chlieb zo špaldovej múky. Samozrejme, existujú aj iné vhodné spôsoby, ako dieťa môže lepok spoznať.
Skúsme sa ale teraz pozrieť na jedálny lístok v predškolských zariadeniach – chlieb a iné druhy pečiva sa podávajú takmer každý deň, zvyčajne s rôznymi maslovými nátierkami a len s minimálnym množstvom zeleniny. Preto by sme sa mali doma usilovať o vyváženie ich stravy zdravšími alternatívami.
Na raňajky môžeme deťom pripraviť výživnú obilninovú kašu z bezlepkových obilnín, ako sú pšeno, cirok, quinoa či amarant. Na večeru sa hodí pečená zelenina alebo pokrm z bezlepkovej obilniny v kombinácii so zeleninou – napríklad pšenoto, rizoto či iné podobné jedlá.
Cieľom zdravej a vyváženej stravy je obmedziť konzumáciu pšeničnej múky a zároveň znížiť príjem lepku, najmä v detskom jedálničku.
Pečivo z pšeničnej múky
Vedeli ste, že každá biela múka (teda nie celozrnná) je v podstate len zomleté zrno, z ktorého boli odstránené otruby a klíčky? Práve tie však obsahujú väčšinu vlákniny, vitamínov a minerálov. Výsledkom je múka, ktorá je nutrične chudobná a obsahuje minimum prospešných látok.
Biela pšeničná múka je zdrojom jednoduchých cukrov, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do krvi, čím spôsobujú prudký nárast hladiny cukru. Ten vedie k rýchlemu pocitu hladu a často aj k prejedaniu.
Na druhej strane, špaldová a iné alternatívne múky, ako pohánková, mandľová, kokosová, cícerová či ryžová, sa považujú za prirodzenejšie. Avšak, pokiaľ ide o obsah vlákniny a výživových látok, špaldová múka v týchto oblastiach neponúka výrazné benefity oproti pšeničnej múke.
Ja sama som prestala konzumovať pšeničnú múku už pred rokmi. Prečo? Neponúka telu žiadne výživové hodnoty, má vysoký glykemický index a je silno geneticky modifikovaná – to bol hlavný dôvod, prečo som ju zo svojho jedálnička úplne vyradila.

Celozrnné pečivo pre deti? Pozor!
Mnohé pečivá v obchodoch sa síce tvária ako celozrnné, no v skutočnosti obsahujú len malé množstvo celozrnnej múky. Na rozdiel od bielej múky, celozrnná múka obsahuje celé zrno – otruby, klíčky a endosperm. Je preto menej spracovaná, bohatšia na vlákninu, má nižší glykemický index a poskytuje viac živín. Celozrnné výrobky sú určite zdravšou voľbou pre dospelých, no pre deti do 2 rokov nie sú úplne ideálne – vysoký obsah vlákniny môže spôsobiť tráviace ťažkosti, ako sú hnačky, bolesti bruška, nadúvanie alebo zápcha.
Myslíte si, že celozrnný chlieb je reda lepšia voľba? Z výživového hľadiska áno, je to zdravšia alternatíva. Napríklad pri kváskovom pečive môžeme celozrnnú múku zaradiť už po prvom roku dieťaťa, ale je dôležité dbať na správne množstvo a postupné zavádzanie.
Ak ťa táto téma zaujíma viac, pozri si môj kurz ,,Detská výživa v kocke“, kde sa dozvieš, ako správne a bezpečne začať s príjmom celozrnných potravín pre deti.
Aký chlieb si vybrať v obchode?
Priemyselne spracované chleby často obsahujú konzervanty, emulgátory a stabilizátory. Zapamätaj si: pečivo s dlhým zložením nekupuj! Aj rozmrazené pečivo sa môže tváriť ako čerstvo upečené, no v skutočnosti ide o polotovary. Takéto výrobky bývajú plné prídavných látok, ktoré do zdravej stravy rozhodne nepatria.
Uprednostni preto kváskový chlieb – ale pozor, nie každý chlieb označený ako „kváskový“ je aj skutočne kvalitný. Sleduj zloženie – vyhýbaj sa pšeničnej múke a vyberaj chlieb zo špaldovej, prípadne ražnej múky.
Zabudni na trvanlivé pečivo!
Kvalitný kváskový chlieb vydrží pri správnom skladovaní až 5 dní. Trvanlivé pečivo má často záruku niekoľko týždňov či mesiacov – a to práve vďaka konzervantom, ktoré sa v ňom nachádzajú. Aj bezlepkové pečivo často obsahuje množstvo aditív na zlepšenie štruktúry. Takéto výrobky by sme mali zo svojho jedálnička radšej vyradiť – nielenže zaťažujú trávenie, ale môžu negatívne vplývať aj na naše zdravie.
Upeč si domáce pečivo!
Ak by som si mala vybrať medzi chlebom z pšeničnej múky s kváskom, vodou a soľou, a polotovarom plným prídavných látok, voľba je jasná – upečiem si vlastný!
Nemusíš byť skúsená pekárka ani kváskovať – zvládneš to aj sama. Môžeš použiť sušený kvások, droždie alebo ich kombináciu. Ak hľadáš jednoduchšiu alternatívu, skús žemle zo špaldovej múky a bieleho jogurtu. A ak máš chuť na placky či tortilly, nepotrebuješ ani kvások, ani droždie! Môžeš využiť rôzne bezlepkové múky.
Mám pre teba jeden rýchly a zaručene dobrý recept:
Cottage žemličky
Ingrediencie:
-
-
1 balenie cottage syra (180 g)
-
-
-
160 g špaldovej múky
-
-
-
½ balenia prášku do pečiva
-
-
-
2 vajcia
-
-
-
morská soľ
-
-
-
vajíčko na potretie
-
-
-
semienka na posypanie
-
Postup: Všetky ingrediencie zmiešame, vytvarujeme žemličky (cesto je lepivé, preto si navlhčite ruky). Potrieme vajíčkom, posypeme semienkami a pečieme pri 180 °C cca 25 minút. Z tohto množstva vyjdú 4 žemličky.
Nie je chlieb ako chlieb!
Rovnováha je kľúčová – ak si vyberáme kvalitné suroviny, môžeme si byť istí, že naše telo dostane to najlepšie. Kvalita je dôležitejšia než kvantita, a to platí aj pri výbere pečiva.
Najlepšie je to, čo si pripravíme sami – s láskou a starostlivosťou. Ak siahneš po kúpenom pečive, vždy si prečítaj etiketu a vyberaj si tie s čo najjednoduchším zložením.
Ak máš z toho všetkého zmätok, rada ťa naučím, ako sa v tom vyznať – pozri si môj kurz ,,Potravinové pasce“.