Článok: Jarné stravovanie

Aj Teba láka spestriť svoje stravovanie niečím výnimočným? Teraz je na to ideálny čas! v našom najnovšom článku sa dozvieš, ako dostať na jar na tanier so všetkými benefitmi, ktoré toto ročné obdobie ponúka.

Inšpiráciu môžete hľadať v prírode. Tak ako v prírode sa všetko prebúdza po zime, tak sa doslovne začína prebúdzať aj náš organizmus. Pre naše telo, ktorému sme počas chladných mesiacov dopriali viac oddychu, a v jedálničku aj viac teplých a tukovo ťažšie stráviteľnejších jedál, nastáva obdobie nových začiatkov. To sa spája aj so zvýšenou únavou a nedostatkom energie.

Telo si samo pýta odľahčiť a zhodiť zo seba všetko, čo ho zaťažuje,
a preto mnoho z nás siaha po ľahšie stráviteľnejších jedlách.

Toto obdobie sa spája aj s regeneráciou dôležitých vylučovacích orgánov, a to pečene a žlčníka. Nemusíme byť odborníkmi na túto tému, aby sme prišli na to, že práve tieto orgány zodpovedné za metabolizmus tukov, boli až príliš preťažované zimným stravovaním, a tak im v jarnom období doprajme to, čo im právom patrí. A tak je tu skvelá príležitosť pridať na tanier to, čo nám príroda sama ponúka a čo nám dodá novú a sviežu silu, chuť a energiu do života.

Ako si vyskladať jarný jedálniček?

Jednoznačne striedmosťou v konzumácii živočíšnej stravy. Klesá prirodzene potreba tela siahať po mäse či tukoch. Vyberajte si stále kvalitné živočíšne produkty, ale volte predovšetkým väčší podiel chudého a mladého mäsa a zaraďujte viac rýb či vajíčok z overených zdrojov. Okrem kuracieho, morčacieho mäsa je vhodné konzumovať králičie, jahňacie mäso či kvalitnú teľacinu.

Nosnú čas jedálnička v jarnom období však tvorí rastlinná strava. Oproti zimnému obdobiu sa môžete vydať cestou blanšírovania, krátkeho dusenia či varenia a postupne zaraďujte viac zložiek v surovom stave. Pomer surových zložiek potravy si môžete postupne s prichádzajúcim letným obdobím navyšovať.

Svoje nezastupiteľné miesto majú aj surové šťavy či smootie. Podstatnú časť rastlinnej stravy však stále tvorí mladá jarná zelenina, jarné bylinky, vňate, kvety či klíčky.

Tip pre vás:
Myslite aj na výživu detí a naučte sa základné princípy stravovania tých najmenších.

Nebojte sa experimentovania

 

 

Mladá jarná zelenina

 

Keďže sa to v prírode doslova hemží zelenou farbou, tak rovnaká farba by mala prevládať aj na našom tanieri. Vyberajte si lokálne zdroje zeleniny, ideálne od malých pestovateľov. Vo vašom jedálničku majú nezastupiteľné miesto tieto druhy mladej jarnej zeleniny: špenát, špargľa, mladý hrášok, jarná cibuľka, pór, reďkvička, brokolica, kel, kapusta, rebarbora, rukola, karfiol, zelene fazuľky, šaláty, fenikel, stopkový zeler, neskôr mladá koreňová zelenina vo forme mrkvičky či kalerábu. Z nich si viete pripraviť chutné polievky, krátko varené zeleninové vývary, placky, prílohy vo forme zeleninového pyré, alebo len tak chrumkať s dipom, humusom či použiť ako prílohu k nátierkam.
obrázok zelené vňate


Vňate


Používate do varenia rôzne mladé čerstvé vňate ako je bazalka, pažítka, petržlenová vňať a kôpor? Vyskúšajte aj mladú vňať z koreňovej zeleniny ako je mrkva, paštrnák, zeler, kaleráb reďkvička či cvikla. Nemusíte mať veľkú záhradu, aby ste si tento chutný, výživný zdroj plný vitamínov, minerálov a stopových prvkov dopriali aj viackrát denne ako súčasť vášho vyváženého taniera. Sú nielen zdraviu prospešné, výborne chutia, ale sú aj oku lahodiace ako ozdoba jednotlivých pokrmov. Pridajte ich do placiek, palaciniek, omeliet, praženíc, nátierok, polievok, pyré, či urobme si z nich pesto na chlebík, cestoviny alebo na spestrenie mäsového pokrmu – kreativite sa tu naozaj medze nekladú.

Jedlé lúčne byliny a kvety


Nebojte sa siahnuť aj po jedlých na lúkach rastúcich bylinách či kvetoch, ktorými viete poštekliť svoje chuťové poháriky a spraviť aj z obyčajnej praženice či omelety gurmánsky zážitok. Takto voľne rastúce byliny a rastliny sú významným zdrojom nielen energie, ale aj minerálnych a iných prospešných látok, a sú skvelými pomocníkmi do kuchyne.
Niektoré z nich bežne využívame, ale niektoré sú pre nás na tanieri stále veľkou neznámou. Známa je len ich príprava vo forme čajov, tinktúr, macerátov, medov alebo ako ozdoba už hotových jedál.


Čo ste však možno nevedeli je, že sa z nich dajú robiť aj prívarky na štýl špenátu, variť z nich polievky či iba pridať ako surovinu do placiek a palaciniek. Výborne je ich využitie ako súčasť nátierok, humusu i pesta.

Kvety jedlých bylín je možné pojedať či pridať do koláčov, krémov a pudingov. Z tých najznámejších jedlých lúčnych bylín sem patria výhonky mladej žihľavy, medvedí cesnak, kozonoha, skorocel, ďatelina či kvety a listy púpavy, sedmokrásky a fialky. Toto vysokohodnotné zelené „zlato“ nám pomáha s regeneráciou pečene a žlčníka, uľahčuje trávenie a má protizápalové účinky.

Nevyhýbajte sa ani klíčkom


Ďalším spôsobom, ako priniesť na tanier bohatý zdroj živín, sú klíčky. Naklíčovanie semienok rôznych druhov zeleniny je možné v domácom prostredí, ale už aj na pultoch zdravých obchodoch sa zvyšuje ponuka sortimentu mikrobyliniek či klíčkov.


Najčastejšie sa naklíčujú semena žeruchy, brokolice, špenátu, rukoly, cvikly, reďkovky, ďateliny a lucerny alfaalfa. Tie sa potom môžu samostatne pojedať či pridať do hotových pokrmov na ozdobenie napr. chlebíka s nátierkou, ako príloha alebo primiešať do zeleninového pyré.

A zelené potraviny poznáte?


Toto obdobie je taktiež viac než vhodné na zaradenie zelených potravín do nášho jedálnička či už vo forme kvalitnej riasy chlorella alebo nápoja zo zeleného jačmeňa, ktorý dokáže telu pomôcť pri regenerácii a dopriať mu potrebnú dávku energie. Okrem toho, že sú zdrojom prírodných makroživín, obsahujú aj dôležité vitamíny, minerály a sú silným zdrojom chlorofylu.
Chcete viac info o tom, ako zelené potraviny zlepšia zdravotný stav váš i vášho dieťaťa?

Napíšte mi cez kontaktný formulár


Tak smelo do toho, poďte si vychutnať obdobie, ktoré práve prichádza a prináša nám nový zdroj poznania, chuti a zmien v našom stravovaní. Bola by škoda to nevyužiť, najbližšie sa totiž zopakuje opäť až o rok!

Scroll to Top