Článok: Chyby rodičov vo výžive: Viete, ktoré potraviny by sa do 3 rokov v strave dieťaťa nemali nachádzať?

Tým, čo deti jedia už od prvých príkrmov, nebudujeme len ich zdravotný základ, ale najmä stravovacie návyky. Čo by sa nemalo vyskytovať v ich jedálničku do obdobia škôlkarskeho veku, aj keď si možno myslíme, že im to nijako uškodiť nemôže?
 

Strava dieťaťa do 3 rokov

Žiadny rodič predsa nechce, aby ich dieťa malo v mladšom veku či v dospelosti obezitu, cukrovku a ďalšie ochorenia. Ich pôvod potom netreba netreba hľadať len v dedičnosti, ale aj v životnom štýle človeka, ktorý tvorí predovšetkým strava.

„Dieťa nie je zmenšenia dospelého. Jeho tráviaci systém ani obličky nie sú ešte vyvinuté a tomu má byť prispôsobené aj jeho stravovanie. Unáhlené kroky nedočkavých mamičiek alebo prvé odmietanie stravy detí, vedú často k tomu, že sa deťom dostanú priskoro potraviny, ktoré nie sú schopné dobre tráviť a zbytočne zaťažujú telo,“ vysvetľuje Alexandra Popovičová. Čo by podľa nej malé deti nemali vôbec jesť?

10 najhorších potravín v detskej strave od 0 – 3 rokov

1. ochutené mliečne výroby plné farbív a cukru (termixy, kupované ochutené tvaroháčiky, ovocné jogurty, pudingy a pod.)

 
Ad

2. údeniny ako šunka, salámy, klobása a určite nie párky, ani tie s označením pre deti

3. sladené nápoje

4. polotovary

 

5. vyprážané jedlá, čipsy

6. priemyselné sladkosti

7. celozrnné pečivo, či naturálna ryža do 1 roka, neskôr tiež len občasne u detí

8. divina, vnútornosti

9. hríby či klíčené potraviny

10. tavené syry

A prečo sú najhoršie?

Mnohé mamy už zistili, že varením svojim deťom dávajú okrem lásky to najcennejšie do života, čo môžu. Dôležitý je však aj výber potravín, ktoré pri príprave jedál volia.

O zdravej strave a základoch racionálnej výživy pre deti do troch rokoch sme sa porozprávali s 39-ročnou mamou 3 a pol ročného chlapca. Kedy sa začala venovať stravovaniu detí? Propagátorka zdravej výživy pre deti Čo jedia zdravé deti Alexandra Popovičová prezradila viac o svojich začiatkoch v oblasti stravovania najmenších:

„Keď mal syn 6 mesiacov, začínala riešiť prvé príkrmy, vyvalilo sa na mňa more informácií a názorov.

Môj pediater ma vtedy na poradniach prekvapoval svojím postojom ku strave, ktorý bol veľmi prírodný a pre mňa i logický.

Začala som vnímať súvislosti okolo jedla a zdravia len svojou intuíciou, načítala si i zopár kníh a po čase konzultovala aj s priateľkou študovanou odborníčkou. Dnes mám svoj web a denne radím desiatkam mám. Robím spolu s kolegyňami workshopy a kurzy varenia pre maminy po celom Slovensku.“

Čo by sa teda nemalo vôbec nachádzať v strave detí do 3 rokov? Skutočne platí, že hríby a orechy nie? Kedy môžete začať sladiť? A čo navonok zdravé smoothies – patria do žalúdka malým deťom?

Budujte správne stravovacie návyky

Ako hovorí Alexandra, unáhlené kroky v strave detí zaťažujú ich organizmus a jej kolegyňa, rovnako poradkyňa v oblasti zdravej výživy detí, Silvia Kuzmová ju dopĺňa: „Ono vôbec platí, že to obdobie do 3 rokov tvorí len základ osobnosti dieťaťa, ale aj jeho stravovacích návykov.

Deti treba učiť nielen kvalitnej strave a hovoriť s nimi o nej, ale rozprávať im aj o jej pôvode (napríklad s pomocnými knižkami pre deti o zeleninke), ukazovať im ako rastie, ako funguje kolobeh prírody. Potom aj sezónna strava bude mať pre nich logický zmysel.

 

Sú veci, čo sa papajú v lete, iné na jeseň. Všetko to má svoj význam. “ Ovocie a zelenina, ktoré rastú v aktuálnom ročnom období (počas zimy uskladnené z leta a jesene) a v našich zemepisných šírkach sú preto skutočne správnou voľbou všetkých rodičov, ktorí chcú dopriať deťom len to najlepšie – vitamíny a látky pre ich zdravý vývin.

Potraviny, ktoré by mali byť pre deti TABU

Z každej strany sa na nás valia zaručené rady a odporúčania, čo deťom dávať jesť či nie. Väčšina mamičiek sa riadi svojimi pocitmi, no aj chuťami dieťaťa, čiže čo má rado, to mu aj skutočne doprajú.

Problémom však býva konzumácia zeleniny, ktorá by mala byť už od prvých príkrmov preferovaná. „Zaoberám sa stravou detí do 3 rokov, keďže to je obdobie dôležitého vývinu, budovania si imunity i vzťahu k jedlu a stolovaniu ako takému. Všetko má v rukách mama a rodina.

To, čo sa “naleje“ do dieťatka v tomto veku, tam ostane ako silný základ. Je oveľa ťažšie predstaviť mrkvu trojročnému ako polročnému dieťaťu ,“ zdôrazňuje odborníčka. Aj niektoré navonok zdravšie potraviny by sa však detskému brušku mali vyhýbať. Ktoré?

„Huby ani klíčky v strave detí do 3 rokov určite nemajú čo robiť. Huby sú zdrojom plesní a ťažkých kovov. Klíčky predstavujú hrozbu v podobe nebezpečných mykotoxínov. Všetky tieto látky výrazne zaťažujú detský organizmus a môžu viesť ku vzniku vážnych zdravotných problémov.

Niektorí pediatri dokonca pri hubách posúvajú hranice až na 5 rok a to i pri šampiňónoch. Rovnako rizikovou kategóriou je divina a vnútornosti,“ zdôrazňuje poradkyňa pre zdravú výživu detí Alexandra Popovičová.

Ako je to s orechmi? Skutočne nemajú v detskom jedálničku čo robiť? „Netreba sa ale báť orechov. Už od roku je fajn začať napríklad s mandľami. Avšak ide o malé množstvo a vždy pred konzumáciou ich treba na noc namočiť a ráno premyť, alebo ak nenamáčame, krátko opražiť.

Práve orechy sú zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín, okrem toho sú bohaté na kvalitné tuky a minerálne látky, ako napr. vápnik, horčík či železo. Taktiež treba klásť dôraz na kvalitné tuky (predovšetkým kvalitné nenasýtené tuky).

Je dôležité vyhýbať sa veľkému množstvu nasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú v mäse či mliečnych výrobkoch a trans-tukom, na tie sú vo veľkej miere “bohaté“ cukrovinky a priemyselne upravované potraviny,“ upresňuje Silvia Kuzmová.

V žiadnom prípade by teda nemali byť súčasťou detskej stravy hranolčeky či sladkosti, ktoré sú plné tukov a rozhodne nepredstavujú základ zdravej výživy pre najmenších. Existujú zdravšie alternatívy mrkvových či zelerových hranolčekov, čo sa týka sladkých potravín, k tomu sa dostaneme nižšie.

Budete prekvapení, ale aj navonok zdravé smoothies sa deťom konzumovať neodporúča. Prečo?

„Je to veľká koncentrácia zeleniny či ovocia, ktorú inak dieťa nezje a obyčajne tam býva piate cez deviate, čiže kombinácie ťažko stráviteľné alebo veľa exotiky. Deti majú piť hlavne vodu, či materské mlieko.

V chorobe sú fajn aj bylinkové čaje,“ vysvetľuje Alexandra Popovičová. Deťom žijúcim v našich klimatických podmienkach neodporúča konzumovať ani citrusové plody . Vitamín C je hojne zastúpený aj v našich potravinách, akými sú kapusta či iná “naložená ” zelenina, tzv. pickles.

Sladiť, koreniť, soliť?

Je potrebné naučiť dieťa stravovať a rozlišovať, ktoré potraviny sú preň najvhodnejšie. Okrem toho však mnohí rodičia zabúdajú aj na návyky v stolovaní.

„Je dobré rozvíjať aj spoločenský návyk stravovania, čiže papáme pri stole spolu, nie s počítačom. Na ihrisku si k olovrantu trebas sadnúť a nebehať s lyžičkou v ruke za dieťaťom. Ide o vedomé jedenie a stolovanie.

Netreba sa ani báť ísť s malým dieťaťom do reštaurácie a učiť ho správať sa slušne aj tam,“ radí Silvia Kuzmová z oblasti poradenstva detskej výživy. Čo by mali deti vedieť, a v ktorom veku o stolovaní, sa dozviete tu >>

Čo sa týka dochucovania jedál, pre deti do 3 rokov by sme tak mali robiť minimálne. Soliť a koreniť skutočne iba s mierou , ba takmer vôbec. Dieťa by si malo zvyknúť a obľúbiť chute prírody také, aké sú, len tak nebude mať neskôr problém s odmietaním a skutočne s radosťou zje, čo mu na tanier položíte.

 

Patrí sladenie do zdravej životosprávy detí? „ So sladením treba čakať, a to čím dlhšie, tým lepšie. Je jedno aké sladidlo používate – trstinový, kokosový cukor alebo med, či melasu.

Kupované sladkosti nemajú v tomto vekovom období čo robiť v rukách detí. Určite sa im v živote nevyhnú, ale je škoda im ich predstavovať už takto skoro, a síce do troch rokov života,“ odporúča Alexandra Popovičová.

Pre deti je však čokoľvek sladké jednoducho lákadlom. Ako im ho teda dopriať v zdravej forme? „Ako sladkosti je dobré používať ovocie, v zime sušené ovocie alebo sušené mrazom. Konzumácia cukru u malých detí výrazne vyčerpáva pankreas, spôsobuje rozvoj detskej cukrovky či obezity,“ upozorňuje.

Rada na záver: po prečítaní odporúčaní však netreba mať zo stravovania detí paniku. Platí dobrá zásada ,, pomaly ďalej zájdeš”, materská intuícia a hlavne domáca pohoda.

Pripravte deťom zdravú a sladkú dobrotu.

Vyskúšajte recept na Sezónny koláč.

Ingrediencie

1 1/2 hrnčeka špaldovej hladkej múky

1/2 hrnčeka mletého maku

1/2 sáčku bezfosfátového prášku do pečiva, alebo sódy bikarbóny (pri nej ide o polovičné množstvo)

dve domáce vajíčka

3/4 pohára mandľového alebo iného rastlinného mlieka

nesírené sušené marhule (asi 4 ks)

lúpané mandle (hrsť)

štvrť pohára kvalitného kokosového oleja (používam túto nelokálnu surovinu len na občasné pečenie)

Postup

Čím viac sušených marhulí ide do cesta, tým je sladšie. Marhule a mandle je potrebné namočiť na pár hodín, posekať a vmiešať do cesta. Celú hmotu dobre premiešame, (vajcia šľahám zvlášť a pridám) na cesto, ktoré sa pri miešaní trošku trhá, ale nie je tuhé ani riedke, asi ako bublanina.

Na vrch poukladáme nakrájané marhule a mandle. Marhule môžu byť kyslejšie, kto sa toho bojí, pocukrujte ich cukrom z kokosových kvetov, pokojne aj po dopečení. Mne sa ten kontrast s cestom, ktoré je dosť sladké, páčil.

Do receptu môžete použiť aj slivky (potom do cesta dáte sušené slivky a škoricu). Ja som mala väčší plech a menej cesta, tak to bolo hotové asi do 18 min. na 150 stupňov v teplovzdušnej rúre.

Návrat hore