Je konzumácia cukru pre deti bezpečná?
V súčasnosti viaceré výskumy ukazujú, že vysoký príjem cukru môže byť pre deti škodlivý. Pridaný cukor by sa mal podľa odborníkov zavádzať čo najneskôr a to v obmedzených množstvách. Aká je teda odporúčaná hranica pre jeho zavedenie? Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj Americká pediatrická akadémia (AAP) odporúčajú, aby deti do dvoch rokov nekonzumovali žiaden cukor. Je viac než samozrejmé, že dieťa potrebuje na svoj rast a vývoj najmä živiny. V prvom roku života dieťaťa sa navyše tvoria aj tukové bunky, ktoré zostávajú v tele po celý život. Ich počet sa neskôr ustáli, avšak nadbytočný príjem cukrov podporí práve ich vyššiu tvorbu. Z tohto dôvodu je cukor kritickým faktorom pre vývoj tukových buniek. Tiež môže mať za následok zvýšené riziko obezity v neskoršom veku. Nezabudnite na to, že deti sa rýchlo učia preferovať sladkú chuť, a ak sú vystavené veľkému množstvu cukru už počas prvého a druhého roka, môžu si naň vytvoriť návyk. Jeho konzumácia môže viesť k závislosti, pretože cukor v skutočnosti dokáže stimulovať mozog podobným spôsobom ako niektoré návykové látky. Včasným zavádzaním sladkostí do jedálnička detí často dochádza k odmietaniu zdravších, ale i bežných jedál, pretože ich chuťové poháriky sú ,,znecitlivené“. Senzitívnosť na cukor funguje ako droga. To znamená, čím viac ho konzumujeme, tým si ho telo viac pýta. Platí to rovnako pri deťoch aj dospelých.
Zdravé zdroje glukózy
Glukóza je kľúčová pre fungovanie ľudského tela, obzvlášť dôležitá je pre mozog a svaly. Neznamená to však, že ju musíme získavať z rafinovaného cukru. Treba venovať dostatočnú pozornosť potravinám, ktoré deťom ponúkame. Pridaný cukor nájdeme v mnohých výrobkoch, ako je slané a sladké pečivo, sladkosti, cereálie, sladené nápoje, mliečne výrobky, instantné a spracované potraviny. Treba si uvedomiť, že jednoduché sacharidy náhle a jednorázovo zvyšujú hodnotu cukru v krvi. Dochádza k prudkému zvýšeniu glykemického indexu. Telo môže reagovať únavou a tiež potrebou ďalšej dávky cukru. Je preto nevyhnutné hľadať zdravé zdroje glukózy. V detskom jedálničku by mali prevládať komplexné sacharidy, tzv. polysacharidy. Z nich si telo dokáže vytvoriť také formy cukru, ktoré potrebuje. Polysacharidy obsahujú potrebné živiny, vlákninu, vitamíny a minerály. Patria sem celozrnné výrobky, strukoviny, zelenina a niektoré druhy ovocia. Polysacharidy sa počas trávenia postupne štiepia na jednoduché cukry, ktoré sa uvoľňujú do krvného obehu postupne. Tento proces je pomalší, čo pomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi a dokáže zabezpečiť potrebný zdroj energie na dlhší čas.
Pozor na fruktózu
Medzi ďalšie formy jednoduchých cukrov patrí okrem glukózy aj fruktóza a galaktóza. Fruktóza sa nachádza predovšetkým v ovocí, mede a niektorých zeleninách. Pečeň je hlavný orgán, ktorý vstrebáva túto formu cukru. Fruktóza sa mení na glukózu, ktorá je následne uvoľnená do krvného obehu a je použitá ako energia pre bunky. Pozor si treba dávať pri nadmernej konzumácii fruktózy, pretože sa môže ukladať v pečeni vo forme tuku. Ak jej je v tele príliš veľa, pečeň to nedokáže efektívne spracovať, čo môže spôsobiť tukové ochorenie alebo zápal pečene. Pri podávaní ovocia ďeťom je nevyhnutné rešpektovať ich sezónnosť a lokálnosť. Vhodné je konzumovať celé ovocie v jeho prirodzenej formy, pretože iba tak si zachová všetky vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Veľkým omylom výživy sú napríklad smoothie alebo ovocné šťavy, ktoré odporúčam konzumovať skôr príležitostne. Nielen sušené ovocie, ale aj lyofilizované ovocie (sušené mrazom) má vyššiu koncentráciu cukru na gram než čerstvé ovocie. Hoci sa k ovociu nepridáva cukor, procesom sušenia a lyofilizácie sa odstraňuje voda, čím sa cukry a ďalšie živiny koncentrujú. Pre zdravú a vyváženú stravu je dôležité konzumovať takúto formu ovocia s mierou.
Galaktóza je cukor sa zvyčajne nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch ako súčasť laktózy (mliečneho cukru). Je menej sladká než glukóza a fruktóza, ale po trávení sa metabolizuje na glukózu. Pravdou je, že kupované mlieko je pasterizované a homogenizované, čo znamená, že ide o „tekutinu“ bez enzýmov, s minimom prospešných látok, ako je vápnik a bielkoviny. Ktoré mliečne výrobky sú pre deti vhodné a aké alternatívy zvoliť? O všetkom, vrátane ďalších faktov o mlieku podrobne rozprávam na mojom webinári: „V kocke o cukru, mlieku a fermentácii“.
Cukor a jeho vplyv na deti: Čo by ste mali vedieť?
Jednoduché cukry majú priamy vplyv na nervový systém, črevnú mikroflóru a imunitu. Ako už bolo spomenuté, spôsobujú rýchly nárast a následný pokles hladiny cukru v krvi, čo môže mať výrazný dopad na správanie a náladu detí. V praxi to vyzerá asi takto. Po konzumácii cukru je dieťa plné energie – behá, skáče, je aktívne. Avšak krátko nato dochádza k útlmu – dieťa môže byť unavené, mrzuté, nervózne alebo nepokojné. Ďalej môže nadmerná konzumácia cukru paralyzovať funkciu bielych krviniek, čo narúša imunitný systém a zvyšuje náchylnosť detí k infekciám. Keď hovoríme o imunite, tá je navyše úzko spätá s črevnou mikroflórou, pretože väčšina imunitných buniek sídli v črevách. Pri nadbytku cukru dochádza k premnoženiu patogénnych baktérií, plesní a teda k narušeniu črevenej mikroflóry. Vzniká tak vyššie riziko potravinových alerigií. Cukor tiež paralyzuje vstrebávanie dôležitých minerálov, ako vápnik a horčík. Tieto minerály sú nevyhnutné pre zdravé kosti, zuby, a správnu funkciu svalov. Cukor má ďalekosiahle dôsledky na zdravie. Zaťažuje pankreas, pretože produkuje viac inzulínu. Jeho dlhodobé preťaženie vedie k inzulínovej rezistencii a neskôr k cukrovke. V pečeni sa prebytočný cukor premieňa na tuk, čo zvyšuje riziko tukového ochorenia pečene a prispieva k vyššej hladine zlého cholesterolu (LDL).
Záver
Pamätajte, že vyvážená strava s nižším obsahom cukru, bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, podporuje nielen lepšiu náladu a mentálne zdravie, ale aj dlhodobú fyzickú pohodu a imunitu detí. Aj malé kroky v stravovaní môžu priniesť veľké výsledky pre zdravie vašich detí. Preto moje odporúčanie znie: „Deťom do 2 rokov je nevyhnutné vylúčiť zo stravy jednoduché cukry a podávať im len komplexné sacharidy.“
Ak vás táto téma zaujíma hlbšie, pozývam vás na môj webinár: „V kocke o cukre, mlieku a fermentácii“.
Verte, ide to aj bez cukru!