Prečítať článok si môžeš TU
Problémy s trávením, bolesti žalúdka, málo energie? Možno stačí zmeniť jedálniček.
Nenechajte sa odradiť tvrdením, že zdravé stravovanie stojí veľa peňazí a vyžaduje veľa času. Ide to aj jednoduchšie. Viac s výživovou poradkyňou Silviou Tylš, ktorá búra viaceré mýty a dokazuje, že správnej výžive sa môže naučiť každý. Stačí len chcieť a poznať pár zásad.
Silvia TYLŠ (40)
Výživová poradkyňa, zakladateľka a lektorka projektu Silvia Tylš — Zdravé rodičovstvo. Absolvovala štúdium výživy a prírodných foriem harmonizácie tela a pomocou zmeny vlastného jedálnička sa jej podarilo zbaviť dlhoročných zdravotných ťažkostí. Svoju špecializáciu rozšírila ďalej na problematiku výživy deti a výživy počas tehotenstva a dojčenia. Dnes poskytuje poradenstvo v oblasti výživy, psychosomatiky, tehotenstva, materstva a harmonizácie tela.
Ohľadom vhodného stravovania zažívame veľký informačný šum. V online priestore je veľké množstvo protichodných informácii alebo si ľudia informácie často nesprávne interpretujú. Ako to vnímate?
Rovnako to vnímam aj ja, na internete bežne vidím veľmi veľa protichodných informácií. Rozumiem preto, že ľudia môžu mať zmätok a chcú sa v tomto zorientovať. V dnešnej dobe je boom alternatívnych výživových smerov naozaj veľký, pričom jedni hovoria o výhodách vegánstva, iní naopak o výhodách nízkosacharidovej stravy, ktorá je postavená primárne na tukoch, zelenine a bielkovinách. Pre človeka je však dôležité, aby si našiel stravovanie, pri ktorom sa naozaj bude cítiť dobre a aby sa v ideálnom prípade naozaj opieral o odborné zdroje informácií. Alebo aby vyhľadal výživového špecialistu, ktorý mu presne podľa jeho zdravotného stavu a jeho potrieb odporučí, akým spôsobom by si mal vyskladať svoj jedálniček. Vo všeobecnosti je výživa taká individuálna záležitosť, že nie na každého platia rovnaké pravidlá, nie každý trávi rovnako dobre tie isté skupiny potravín. Preto by mal každý v prvom rade brať ohľad na svoju individualitu, na svoje pocity a prejavy počas trávenia jednotlivých potravín. Na to sme tu my odborníci, aby sme človeku pomohli, akým spôsobom si stravu upraviť alebo vyskladať tak, aby pokryla všetky potrebné živiny a zároveň nezaťažovala trávenie. Aby sa človek cítil dobre, pretože príkladom dobrého jedla je energia, ktorú nám príslušné jedlo po konzumácii dodá.
Aké sú najčastejšie mýty ohľadom zdravého stravovania?
Väčšina ľudí si myslí, že zdravé stravovanie nie je chutné alebo že je príliš drahé, pretože si hneď za tým predstavia bio potraviny. Zdravé stravovanie však nemusí byť nevyhnutne bio. Zároveň sa často domnievajú, že zdravé varenie je časovo náročné, no v skutočnosti vedia byť zdravé recepty až prekvapivo jednoduché a rýchle, nie je nutné kombinovať veľmi veľa surovín. Ďalší častý mýtus je, že ľudia si myslia, že čím viac zdravých potravín skombinujú v jednom pokrme, tým lepšie pre ich telo. Často práve vzájomná kombinácia neguje pozitívny účinok niektorej potraviny, takže dôležité je naozaj zamerať sa tak na pestrosť, ale zároveň aj na jednoduchosť pokrmov, pretože nepotrebujeme, aby sme v jednom jedle mali úplne všetky zložky potravy (aj keď, samozrejme, potrebujeme, aby sme tam mali kľúčové makroživiny v správnych pomeroch). Tu platí, že naozaj menej je niekedy viac. Tak v prípade dospelých, ako aj v prípade detskej výživy.
Vo svete sú výživoví špecialisti bežnou súčasťou zdravotného systému, ktorý spolupracuje s lekármi. U nás ich však väčšinou oslovujeme, až keď potrebujeme riešiť nejaký problém. Je to tak?
Ja som sa v rámci praxe zatiaľ nestretla s tým, že by ku mne prišiel niekto dospelý v rámci prevencie zdravia. Verím, že takí ľudia sú, ale je ich naozaj veľmi málo. A pritom práve prevencia aj z hľadiska zdravého stravovania a vhodne zostaveného jedálnička môže pomôcť predísť rôznym zdravotným ťažkostiam. Pretože my si naozaj veľakrát neuvedomujeme, akú silu a dôležitosť má práve to, čo máme na tanieri. Zvykli sme si, že je v poriadku, ak nás po niečom bolí žalúdok alebo nás páli záha a riešime to rôznymi umelými prípravkami či liečivami, aby sme to zvrátili. Pritom kľúč je vo veľkej miere v našom jedálničku, pretože každá potravina v tele pôsobí určitým smerom. Preto sa snažím zdôrazňovať, že prevencia je naozaj najdôležitejšia a najjednoduchšia. Lebo ak sa už človek dopracuje k zdravotnému problému, k intolerancii alebo k alergii, vychytávanie a sledovanie alergénov je pomerne náročná záležitosť, ktorá zaberie nielen veľa času, ale aj tvorba jedálnička je náročnejšia, ak klient už má rôzne obmedzenia, ktoré musíme zohľadňovať. Preto je dôležité minimálne pochopiť základné zásady vyváženého stravovania.
Kedy vás klienti najčastejšie vyhľadávajú?
Častým problémom, s ktorým za mnou klienti chodia, sú potravinové intolerancie, ktoré sú veľmi obmedzujúcou záležitosťou. Ľudia obvykle nevedia, ako si vyskladať jedálniček bez potravín, ktoré im spôsobujú ťažkosti. Preto ich nielen učím, ako zostaviť jedálniček bez týchto potravín, ale aj ako upraviť stravu tak, aby sa zlepšil stav ich tela, pričom spoločným menovateľom je väčšinou skrytý zápal.
Zároveň mám skupinu žien, ktoré ma oslovujú a z ktorej sa naozaj veľmi teším. Sú to ženy, ktoré plánujú bábätko a uvedomujú si, aké dôležité je pripraviť svoje telo po výživovej stránke ešte pred samotným tehotenstvom. Rovnako tak ma vyhľadávajú mamy, ktoré riešia prevenciu u svojich detí. No a potom je tu ďalšia skupina žien, ktoré za mnou chodia s deťmi, kde už riešime konkrétny problém, najčastejšie v podobe tráviacich ťažkostí, kožných problémov alebo oslabenia imunity.
Ako by mal vyzerať ideálne vyskladaný tanier jedla u ženy?
U žien sú paradoxne veľmi dôležité tuky. Pre správnu funkciu ženského tela sú, samozrejme, rovnako dôležité kvalitné bielkoviny či iné makroživiny, ale na správne fungovanie hormonálneho systému potrebujeme aj kvalitné tuky. Ľudia väčšinou nevedia, čo kvalitné tuky sú.
Zdravý tanier u ženy by teda mal obsahovať všetky makroživiny. To znamená plnohodnotné bielkoviny, ktoré môžu pochádzať aj z rastlinných zdrojov. Ďalej by tam mali byť kvalitné sacharidy, predovšetkým polysacharidy, medzi ktoré patrí napríklad zelenina, ktorá na tanieri často chýba alebo je jej málo. Nasledujú už spomínané kvalitné tuky.
Keď sa pozriem na ženský tanier, určite by mal byť farebný a mal by obsahovať dostatok pestrofarebnej zeleniny. Pekným príkladom jedla je napríklad zeleninový šalát, ktorý bude obsahovať bielkovinu – buď v podobe mäsa, vajíčka, tempehu alebo strukoviny. Ako sacharidovú zložku môžeme použiť kvalitnú obilninu, napríklad quinou, pohánku alebo celozrnnú bagetu. Šalát treba doplniť kvalitným olejom, napríklad olivovým.
Čo by sme naopak mali vyradiť z jedálnička alebo výraznejšie obmedziť, sú rafinované tuky, ktoré sa nachádzajú vo vyprážaných pokrmoch a produktoch rýchleho občerstvenia.
Radíte teda jedlo vôbec nevyprážať alebo takéto pokrmy nekonzumovať?
Ak si niečo vyprážame doma – príležitostne, na kvalitnom tuku a ideálne zeleninu – tak sa toho netreba až tak báť. No keď ideme do reštaurácií, tam sa väčšinou používa opakovane ten istý tuk, čím vznikajú škodlivé transmastné kyseliny. Tie sa zároveň nachádzajú aj v cukrovinkách, ktoré obsahujú jednoduché cukry.
Jednoduché cukry majú vysoký glykemický index, čo znamená, že zamestnávajú náš pankreas, podporujú ukladanie tuku a spôsobujú výkyvy nálad. Ak máme chuť na sladké, namiesto takýchto cukrov je lepšie zaradiť ovocie alebo si dať namiesto mliečnej čokolády horkú čokoládu.
Vždy je možné uspokojiť chuť na sladké aj iným spôsobom. Ak si však raz za čas dám hamburger, nič sa nedeje. Dôležité je stravu vyvažovať z dlhodobého hľadiska. A vždy, keď si doprajeme niečo takéto, ideálne je dať si k tomu veľa zeleniny, ktorá pomáha vyrovnať acidobázickú rovnováhu v organizme a podporuje trávenie.
Má radikálne vyradenie potravín z jedálnička význam? Ako pri zavádzaní zmien v stravovaní ideálne postupovať?
Radikálne vyradenie potravín má zmysel v prípade intolerancie alebo alergie na danú potravinu, pretože ak ju nevyradíme, v tele môže prebiehať zápal, ktorý je ešte znásobený dráždením cez tento alergén.
Vtedy je naozaj dôležité danú potravinu z jedálnička vyradiť. No u zdravého človeka nie som zástancom radikálnych zmien. Ak zavádzame zmeny v jedálničku, aby boli trvalo udržateľné, je dobré robiť ich opatrne a postupne. Ak sme naučení na určitý spôsob stravovania a radikálne ho zmeníme, môžeme sa zrazu cítiť neuspokojene.
Preto je ideálne zavádzať zmeny postupne. Mnohí ľudia fungujú tak, že zo dňa na deň s niečím skončia, ale časom ich to dobehne. Rýchlo sa namotivujú, vydržia tak pár týždňov a potom sa vrátia späť.
Mnohí tiež, keď začnú jesť viac vlákniny, môžu mať napríklad problém so zažívaním, lebo ich telo na ňu nebolo zvyknuté. Preto je lepšie konzultovať zmenu s odborníkom a nové potraviny zavádzať pomaly. Každá, aj malá zmena, je však pozitívna a veľmi dôležité je, aby si ľudia nič nevyčítali. Lepšie je dať si určitú víziu alebo ju nazvať cestou ku kvalitnejšiemu stravovaniu a za každý, hoci aj malý krok sa pochváliť.
TEXT: SONA LEHOCKA / FOTO: ADOBE STOCK, ARCHIV S. T.