Ako vplýva jedlo na pohodu detí
Črevnú mikroflóru tvorí enormné množstvo rôznych druhov baktérií, vírusov, kvasiniek a húb. Tie produkujú látky, ktoré sa dostávajú cez nervy až do mozgu. Keďže tieto baktérie dokážu riadiť emócie, správanie a vôbec všetky kognitívne schopnosti, pri akejkoľvek nerovnováhe sa u detí môžu prejaviť rôzne psychické poruchy. „Mnohé štúdie poukazujú na priame prepojenie črevného mikrobiómu a mozgu. Naše črevá sú preto často označované aj ako druhý mozog,“ uviedla výživová poradkyňa Silvia Tylš. Nerovnováha napokon spôsobuje narušenie komunikácie medzi mozgom a črevom a to vo výsledku vyvoláva psychické ťažkosti, ako je porucha spánku, slabá koncentrácia, úzkosť či depresia. Zmenou typov baktérií v čreve sa tak dá zlepšiť duševná výkonnosť dieťaťa.
Začať už od bábätka
Výživa bábätiek je spočiatku poskytovaná prostredníctvom materského alebo umelého mlieka. Ak strava matky nie je výživná a vyvážená, už v tomto období môže dôjsť k poškodeniu nervového vývoja. Silvia Tylš preto odporúča zaradiť do jedálnička najmä omega-3 mastné kyseliny. Ide o tuky, ktoré podporujú správny vývoj mozgu, zároveň sú prevenciou a pomáhajú pri udržaní dobrého psychického zdravia.
Jednou z najdôležitejších kyselín tohto druhu je DHA, ktorá sa prirodzene vyskytuje v rybách a morských riasach. V kombinácii s kyselinou EPA je preukázateľná jej účinnosť pri emočných poruchách a poruchách správania. Ak sa v jedálničku detí nenachádzajú ryby dostatočne často, je ideálne siahnuť po kvalitných doplnkoch stravy vo forme omega-3.
Okrem toho odborníčka radí, aby ste už pri prvých príkrmoch dávali deťom potraviny bohaté na probiotiká, napríklad tie, ktoré prešli fermentáciou. Alebo zvoliť vhodnú formu náhrady. Účinná je tiež strava bohatá na prebiotiká. Preto je dobré zaradiť potraviny s dostatkom vlákniny, najmä surovú zeleninu a ovocie, celozrnné výrobky a strukoviny, ktoré sú potravou pre naše priateľské črevné mikroorganizmy.
Napokon je ideálne upriamiť sa aj na zdravé tuky, pretože tuk tvorí až 60 percent mozgu. Rada odborníčky však znie jasne: zamerajte sa výlučne na zdravé tuky ako orechy, semienka a spomínané omega-3 v správnej rovnováhe s omega-6 mastnými kyselinami. Deti majú obrovský prísun sacharidov v podobe nezdravých sladkostí. Poradkyňa poznamenala, že ich doma často dostávajú za odmenu, čo nie je vhodný vzorec. Namiesto rafinovaného cukru tak zvoľte inú alternatívu. „Najlepšia forma sacharidov sú kvalitné obilniny ako pšeno, pohánka, quinoa či ovos, pričom ideálne je konzumovať ich v podobe celého zrna alebo vločiek. Rodičia ich môžu podávať vo forme nemliečnych kaší alebo naslano ako zeleninovo-obilninové jedlá. Výborné sú zeleninové polievky zahustené obilninou, zeleninové pšenoto alebo pohánkové rizoto,“ uviedla pre HN odborníčka. Samozrejme, do jedálnička nezabudnite pridať lokálne a sezónne ovocie, a to buď čerstvé, mrazené alebo sušené. Na pochutenie sú ideálne doma spracované dezerty, ktoré sa dajú pripraviť zdravo aj chutne, ak viete, ako na to. Podľa Silvie Tylš je základom, aby ste sa čo najviac vyhýbali kupovaným cukrovinkám, pretože okrem nevhodných foriem cukru obsahujú veľké množstvo prídavných látok.
Podľa výživovej poradkyne sa okrem presladeného jedálnička rodičia dopúšťajú aj iných chýb. „Keď sa pozrieme na bežný tanier dnešných detí, často je plný spracovaných potravín, nekvalitných sacharidov či veľkého množstva živočíšnych bielkovín. Samostatnou kapitolou sú detské raňajky či desiata. Deti konzumujú príliš veľa pečiva, údenín a mliečnych výrobkov,“ skonštatovala Silvia Tylš.