Ste to, čo jete

Starnutie je prirodzený proces, počas ktorého dochádza k rôznym biologickým zmenám. Tak ako nedokážeme zastaviť plynutie času, tak nevieme ovplyvniť ani genetickú predispozíciu a vonkajšie prostredie. Sú však faktory, ktoré ovplyvniť dokážeme, a to výrazne. Pozrite sa, čo môžete urobiť pre to, aby ste žili dlhšie v plnej kondícii.

Čas, genetika, životné prostredie, prirodzená opotrebovanosť organizmu – to sú kľúčové činitele, ktoré úzko súvisia so starnutím. Dokážeme s nimi urobiť len málo alebo nič. Existujú však aj iné negatívne faktory, ktoré spôsobujú, že starneme rýchlejšie. A  s  tými vieme urobiť veľa. Dokonca až toľko, že proces starnutia spomalíme. Ide o faktory, ako je nedostatočný spánok, málo pohybu, negatívny stres a nezdravý životný štýl, ktoré do významnej miery proces starnutia ovplyvňujú a podporujú. Dobrá správa je, že tieto aspekty ovplyvniť môžeme a vieme.

Nie je jedno, čo jete

Významnou súčasťou životného štýlu je spôsob stravovania. Ako uvádza Silvia Tylš, výživová poradkyňa, zakladateľka a  lektorka projektu Zdravé rodičovstvo: „Súvis medzi stravou a  starnutím je skutočne hlboký, pričom všetky pozitívne zmeny, ktoré dokážeme urobiť vo svojom jedálnom lístku, môžu mať silný účinok v boji proti starnutiu, a to nielen na fyzickej, ale aj mentálnej úrovni.“ Spomeňme napríklad známu frázu: Sme to, čo jeme. Podľa najnovších výskumov sme nielen to, čo jeme, ale aj to, čo dokážeme vstrebať do našich buniek. Podľa Silvie Tylšovej nám strava bohatá na živiny a antioxidanty môže pomôcť udržať nielen plné zdravie, ale aj mladistvý vzhľad a  zdravú pokožku. Vo všeobecnosti dobrá strava vplýva aj na všetky kognitívne funkcie, činnosť srdca, krvný tlak a v neposlednom rade trávenie.

Teloméry prezrádzajú vek

V  ľudskom tele sa nachádza nespočetné množstvo buniek. Každá bunka obsahuje v  jadre kompletnú skupinu chromozómov. Koncové časti chromozómov sa nazývajú teloméry. Čím sú dlhšie, tým sú aj bunky dlhší čas funkčné. Počas života sa teloméry prirodzene skracujú a  ich dĺžka sa v súčasnosti považuje za signál biologického starnutia. Podľa dĺžky telomér sa dá celkom presne určiť biologický vek človeka, ktorý môže byť úplne odlišný od skutočného. Nedávne štúdie ukázali, že dĺžka telomér a rýchlosť ich skracovania je ovplyvnená práve výživou. Na spomalenie starnutia sa preto odporúča jesť zdravo. Čo to vlastne znamená?

Jedlá a nápoje, ktorým sa treba vyhnúť

 To, čo konzumujeme, sa odráža na našich bunkách. Strava plná spracovaných potravín, ktoré obsahujú veľké množstvo rafinovaných sacharidov, rôzne prídavné látky, konzervanty, dochucovadlá a farbivá, nemá žiadnu výživovú hodnotu. Práve takéto ultraprocesované potraviny urýchľujú rozpad našich buniek a  dochádza k bunkovému starnutiu. Opotrebované a  poškodené bunky sa potom hromadia v  tele a poškodzujú aj zdravé tkanivá. To sa následne prejaví na našom tele a  pokožke. Spracované potraviny prešli mechanickým a chemickým spracovaním, sú pre naše telo neprirodzené, a preto je lepšie sa im vyhýbať. Napríklad nadmerná konzumácia cukru sa môže prejaviť na našej pokožke stratou pružnosti a  predčasnými vráskami. Nadmerné pitie kávy, alkoholu, sladených nápojov, vyprážané a pečené jedlá, slané a príliš korenené jedlá urýchľujú proces starnutia buniek spustením zápalu a  oxidačného stresu.

Potraviny, ktoré potrebujeme

 Naopak, vyvážená strava je rozhodujúca pre zdravé starnutie, pretože zaisťuje, že naše telo dostane všetky živiny, ktoré podporujú zdravie buniek, posilňujú imunitný systém a bránia vzniku chronických ochorení. Pestrá strava, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu, orechy, obilniny, semená, strukoviny, a  nenasýtené tuky, obsahuje veľké množstvo antioxidantov, vitamínov, minerálov, draslíka, omega-3 mastných kyselín a iných živín, ktoré sú pre naše zdravie potrebné a nie je možné ich nahradiť syntetickými látkami. Všetky tieto ,,superpotraviny“ dokážu ochrániť naše bunky pred poškodením, podporiť ich obnovu a dokonca podporiť vznik nových a zdravých buniek.

Strava robí zázraky

 Existuje veľa potravín, ktorých pravidelná konzumácia spraví s naším telom menší zázrak. Spomaliť starnutie dokážu napríklad čučoriedky. Pre vysoký obsah vitamínu C sa považujú za jednu z najlepších superpotravín proti starnutiu. Oranžová zelenina bohatá na betakarotén, ako napríklad mrkva, batát či tekvica obsahujú vitamíny A, C, ktoré bránia rozkladu kolagénu v pokožke a chránia tak pokožku pred známkami starnutia. Listová zelenina pomáha udržiavať žiarivú a mladistvo vyzerajúcu pleť. Výbornou voľbou je častá konzumácia čerstvého špenátu, alebo akéhokoľvek listového  šalátu. Podobne aj brokolica obsahuje chlorofyl, ktorý ma silný antioxidačný účinok proti voľným radikálom spôsobujúcim predčasné starnutie. Významné zastúpenie v  zdravej strave majú omega-3 mastné kyseliny, ktoré nájdeme v morských rybách či v kvalitnom rybom oleji. Skvelých a  zdravých potravín je naozaj veľa. Zabúdať však netreba ani na čerstvé bylinky. Ak chceme jedlu dodať poriadnu dávku polyfenolov, siahnime po koreninách ako klinčeky, rasca, oregano, kurkuma, sušená mäta, bazalka, rozmarín, tymian a šalvia.

Záleží aj na kuchynskej úprave

Dôležitá je aj tepelná úprava potravín. Pečenie, grilovanie alebo vyprážanie významne ovplyvňuje konečný obsah živín v  každom jedle, ako aj ich vstrebávanie do tela. Snažme sa preto využívať šetrné postupy prípravy jedál a  jesť viac čerstvého ovocia a  zeleniny. Biologické procesy starnutia nemôžeme ovplyvniť v  plnej miere, ale so zmenou stravovacích návykov môžeme naozaj začať kedykoľvek. Pestrá a  vyvážená strava slúži ako účinná prevencia vzniku a rozvoja chorôb, zvyšuje dlhovekosť a podporuje tzv. zdravé starnutie.

Návrat hore